26 декември, 2006

Онлайн запознанства




mIRC, ICQ, MSN, Skype както и много други... това са места, където може да срещнеш много нови хора, с които да си поговориш за нещата от живота, да споделиш мъката си, да се погавриш и дори да правиш онлайн секс. С навлизането на новите технологии се променят и начините за запознанство. Много от хората, които познавам си прекарват интернет или губят времето по интернет зали, за да комуникират или просто за да се избавят от самотата. До тук всичко звучи прекрасно, но онлайн запознанствата крият и големи рискове.

Сам си в къщи, скучно ти е и решаваш да си побъбриш с някого. Влизаш в любимия IRC канал и набелязваш поредната 'жертва'. Диалога започва добре - 'hi asl'. Данните на отсрещния ти харесват, приятно ти е да си говорите. Няколко реда по-надолу започваш да се чудиш дали този човек е найстина този, за когото се представя. Но ти ще кажеш "Тя/Той ми изпрати снимка, как да не знам кой/коя е?", а от къде си толкова сигурен? В Google има толкова много снимки на готини пички и яки бятковци, от които просто може да си избереш тази, която приляга на описанието ти.

Онлайн запознанствата са популярни, защото там може да изразиш свободно мнението си, дори да скриеш истинската си същност и да се представиш за такъв, какъвто не си. Мисля, че много от нас са гледали рекламите по българските телевизии, които призовават да се предотврати педофилията. Никога не може да си сигорен кой е човека намиращ се от другата страна. Той може да е 40 годишен мъж, които се представя за 17 годишен само за да може да се хареса на някоя тинейджърка. Способен е да те излъже за какви ли не неща и единствената му цел е да му се довериш и да разкриеш личния си живот. Той дори може да е женен и да има деца на твоята възраст и точно затова е способен да ти дава съвети и да ти помага, но не си мисли, че го прави от добра воля, все пак е възрастен.

От друга страна има много тинейджъри, които обичат да се гаврят с по-възрастнир на които им е писнало от скучния живот на порасналите. Например един тридесет годишен мъж си търси сериозна приятелкар но заради трудната му професия често не намира време за запознанства с нови хора. Този човек е склонен да отделя поне един час от свободното си времер за да си поговори с някого в интернет и се надява точно там да открие подходящтото момиче или голямата си любов. Да предположим, че в същото това време на някоя teen-ка й се иска да се 'позабавлява' (един вид...). Започва разговора, разменят се данни (от едната страна те са фалшиви, от другата реални), всичко изглежда перфектно на пръв поглед. Мъжът се чуства щастлив, че е открил приятен човек, с когото може да споделя нещата от живота си, а момичето просто разказва на другия ден на всичките си приятелки какъв идиот й се е вързал на лъжите. Ето и голямата разлика - единият се надява и мечтае за може би съвместно бъдеще, а другия очаква следващия път, когато отново ще може да даде воля на въображението си.

Повечето чатъри знаят, че основният мотив на онлайн запознанствата е да си намериш компания за кафе или нещо повече. Срещите се оговарят на места, където се събират повече хора, за да може просто да се слееш с тълпата, ако човека, с когото си си оговорил среща не ти допада. Много е лесно да измъкнеш информация от другия как ще е облечен, а ти да не кажеш нищо за себе си или да излъжеш. Така много лесно можеш да стоиш до него/нея и да се присмиваш (това е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО невъзпитано!!!). Но нека да разгледаме и другия случай - Отишли сте на кафе. Всичко хубаво, но забелязваш, че повечето неща, които сте си споделяли online са до някъде измислени. В този случай повечето момичета прилагат номера с отиването до тоалетна, но не се връщат (гледайте поне в кафенетата, в които отивате тоалетната да е на първия етаж, а вие да сте седнали на втория).

И все пак онлайн meet-ингите не са толкова лошо нещо. Ние с Цвети сме жив пример за това. След няколко месечно 'боравене' взе, че се получиха нещата и сме заедно вече почти ДВЕ години! Някои се опитват да търсят първата любов къде ли не, а ние просто се натъкнахме на нея и то не къде, а в mIRC (колкото и да го плюем сега, хубава програма си е). Затова нашият съвет е да общувате в онлайн пространството колкото ви душа иска, но никога не се предоверявайте!

Ние се обичаме, обичайте се и вие! Keep it real!

---

Editor: Cv3ti | Authors: blunty & Cv3ti

Няма коментари: