23 декември, 2006

Морското свинче




Морските свинчета са "по-нестандартни" домашни любимци. Почти всеки има или е имал котка, куче или рибки. Мисля, че е време за нещо различно. :) Свинчетата са лесни за отглеждане, не са много взискателни, обичат вниманието и лесно се привързват към собствениците си. Ако тези причини не са достатъчни да си вземете такъв домашен любимец, ще разкажа нещо повече за тяхната история, как се отглеждат и какво обичат.

Родината на морското свинче е Южна Америка. Преди повече от 4000 години, те живеели там на групички из природата. Древните инки ги използвали като храна, но децата започнали да си играят с тези добродушни животинки и тогава решили да ги опитомяват. Интересно е, защо са наречени морски свинчета, след като те нямат нищо общо както с водата, така и със свинете. Явно името произлиза, от това че са били пренасяни на кораби към Европа и заради пискащите звуци, които издават. Морските свинчета са пренесени на Стария континент от Испанците. Европейците обаче отказали да ги ядат и започнали да ги отглеждат като домашни любимци. Известно е, че дори кралица Елизабет I е имала морски свинчета. В наши дни в Чили и Перу месото от едрите породи е деликатес.

Продължителността на живота на свинчетата е 4-9 години (рядко достигат до 9 години, но все пак и 4 не е малко). Тези животинки се отглеждат в аквариум или специлна клетка. Дъното се застила с дървени стърготини, които в зависимост от големината на "жилището" се сменят поне веднъж на седмица. Талаш може да намерите при всеки дърводелец или в зоомагазините (това е основният разход при отглеждането на свинчето и въобще не е много). Винаги, когато сменяте постелята на животинчето, измивайте аквариума/клетката с топла вода и слаба киселина като оцетната за дезинфекция.

Морските свинчета са вегетарианци. Хранят се по 3-4 пъти на ден (моето има голям апетит и яде по минимум 7 пъти). Не се тревожете, че трудно ще намирате храна. Те ядат зеленчуци и плодове според сезона. Разбира се не трябва да ги лишавате от парче хляб или жито, а по възможност и от готовите зърнени миксове, които се продават в зоомагазините, защото кой може да живее само на зеленчуци? :) Как ще разберете, че любимецът ви е гладен? Спокойно, той сам ще си каже. Като започва да издава пискащи звуци се нуждае от храна. Не забравяйте да купите и поилка. В началото свинчето може да не пие, но после ще започне, особено през лятото.

Какви други грижи трябва да се полагат? Ами, веднъж годишно може да хванете нокторезачката и да подрежите ноктите на морското свинче. Къпането е спорен въпрос, някои казват, че изобщо не трябва да се къпе, но един два пъти годишно е добре (особено лятото в големите жеги им е много приятно да се почипкат). Костите на тези животинчета са много меки, така че внимавайте да не ги изпускате. Отглеждайте домашния любимец в топла стая, защото обичат да им е топличко.

Това е всичко, от което се нуждае морското свинче. Ако се отнасяте добре с него, то ще ви се отплати. Животното разпознава човека, който го храни и винаги когато го види започва да подкскача и да "свири" (така то изразява радостта си). Свинчетата обичат да ги радват и да си играят с тях. Не очакваме ли точно това от един домашен любимец? Няма да съжалявате, ако си вземете едно морско свинче в къщи. :)

Няма коментари: